Satanmønter – Anholdt 13. maj 1973

Mønten refererer til en satankult på Anholt tilbage i 1973. (Foto: Jannie Würtz Sløk © Holstebro Museum)

I alt har Nationalmuseet fået indleveret såkaldte Satanmønter fra ni danske kirker, men museet har gennem årene ikke forsøgt at finde ud af, hvem der står bag. Sådan starter en artikelserie  i Politiken fra efteråret 2013 om de mystiske Satanmønter.

Mønterne er fundet gemt i kirker på museer over hele landet – gemt under dåbsfadet – under gulve – bag prædikestole osv. osv. Nogle gange sammen med mystiske breve. Efter artikelserien er mønterne blevet et stort samleremne for Numismatikere. Bl. a. kom 8 flotte eksemplarer af Satanmønterne til salg hos Bruun Rasmussen med et hammerslag på 12.000 kr. + salær.

I mange år diskuterede man hvem der var bagmanden. Hvem kunne dog finde på at drille kirken, museer og befolkningen. Man vidste at mønteksperten Jørgen Sømod stod bag nogle af dem, men på nogle af mønter står der navnet “Dunk Wokgnal”. Hvis man læser ordene bagfra står der “Knud Langkow”. Det har efter et stort detektivarbejde hos Politiken journalisterne vist sig at være den rette bagmand. Han havde et kedeligt arbejde og et kedeligt liv. For at rette op på dette fandt han på dette spøjse drilleri. DR har lavet en rigtig god dokumentar udsendelse sammen med Politiken journalister. Den kan stadig ses på dr.dk.